Ziekte van Marek

Zoals gebruikelijk is geworden verzorg ik de entstof tegen Marekse verlamming voor de Sebrightclub.
Er wordt nogal verschillend gedacht over het enten van onze Sebrights tegen deze beruchte ziekte. Mijn eigen ervaring is ook dat als de ziekte van Marek zich openbaard er helemaal niets meer aan te doen is en het enige advies is, help het diertje uit zijn lijden.
Ik heb zelf wel eens een jaar gehad dat ik door de ziekte van Marek binnen een week 40 Sebrights moest opruimen en nog maar 3 jonge Sebrights overhield.
Ik ent zelf de laatste jaren mijn kuikens, dat wil niet altijd zeggen dat er niet nog een paar kunnen sneuvelen aan Marek maar die zijn op 1 hand te tellen.

Wat is de ziekte van Marek en waarom zou u moeten enten?

Onderstaande informatie komt uit de Rasbrochure welke tot stand is gekomen met hulp van J.P. de Vos, dierenarts uit Terneuzen.

De Ziekte van Marek
Sebrights zijn enorm gevoelig voor de Ziekte van Marek.
Deze ziekte, ook bekend als Marekse verlamming, wordt veroorzaakt door een virus en komt in verschillende vormen voor. De naam is afkomstig van een Hongaarse dierenarts Marek, die de ziekte in 1907 voor het eerst vrij nauwkeurig heeft beschreven. Virussen zelf zijn niet te bestrijden, tot heden is het niet gelukt om geneesmiddelen hiervoor te ontwikkelen. Door inenting met een zwak of dood virus stimuleren we het dier antistoffen te gaan maken en heeft daardoor een flinke voorsprong als ze door een echt virus wordt besmet. Wij mensen worden al jaren ingeënt tegen virussen denk hierbij b.v. aan Pokken en het Griepvirus.
De ziekteverschijnselen van de ziekte van Marek kunnen als volgt worden onderverdeeld.

a.) De klassieke vorm

De meest en langst bekende vorm speelt de Sebrightfokker nogal eens parten. Er is hier sprake van een zenuwaantasting. De ziekte openbaart zich vaak vlak voor de eerste legperiode en leidt dan tot hoge sterfte.Meestal treden er verlammingen op van de pootzenuwen. Een typerende houding van de verlamde dieren is dat ze één poot naar voren en de andere naar achteren gestrekt houden.
Bij een goede observatie kan men de eerste verschijnselen herkennen aan een overdreven voorzichtige manier van lopen. Hierbij lijkt het of de dieren door het te hoog optillen van de poten een soort paradepas maken. Indien andere zenuwen zijn aangetast kunnen er, afhankelijk welke dit zijn, verlammingen op andere plaatsen in het lichaam optreden. Ernstige benauwdheid door uitval van de ademhalingsspieren, verlamde vleugels, een draainek of een scheve staart kunnen tot de ziekteverschijnselen behoren.

b.) De acute vorm

Deze uit zich in de vorm van gezwellen aan of in diverse inwendige organen.
Bijna altijd zijn de geslachtsklieren (eierstokken en testikels) aangetast. Maar ook bijvoorbeeld de lever, het hart, de longen en het maagdarmkanaal kunnen tumoreus ontaarden.
Deze vorm komt vaker voor dan men denkt, maar is moeilijker te constateren dan de andere vormen.
Aantasting, met sterfte van de dieren als gevolg, treedt meestal op tussen de 4e en de 10e week, dus eerder dan bij de klassieke vorm.

c.) De oog vorm

Hierbij kan de pupil kleiner worden en onregelmatig van vorm.
De normale donkere iriskleur verandert in een grijs-grauw gevlekte kleur.
Deze dieren zijn meestal blind en worden vaak bij de voederbak weggepikt.
De uitscheiding van het Marekvirus door besmette dieren vindt voortdurend plaats via veerfollikelcellen. Deze geïnfecteerde cellen worden door een besmet dier met grote hoeveelheden afgestoten via de huidschilfers. Deze vermengen zich met het stof in en rond het hok en wordt op deze manier verplaatst via personen, tentoonstellingen en andere contacten.
Ze zijn omgeven door een huidvetlaagje, zodat het in de cel aanwezige virus goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Het marekvirus is daardoor zeer immuun. Het kan zich in deze vorm ook door de lucht verplaatsen. De levensduur van het virus in de buitenwereld kan tot jaren oplopen.
Het kuiken kan al op de eerste levensdag geïnfecteerd raken door besmette cellen in te ademen. Reeds drie weken na de besmetting scheidt het betreffende kuiken huidcellen af met hierin het virus.
Of het dier echt ziek wordt of alleen maar drager en verspreider is van besmette cellen, hangt met name af van de kwaadaardigheid van het virus en van de kwaliteit van het afweersysteem van het dier.De enige juiste manier om de Ziekte van Marek te voorkomen is een preventieve enting. In principe moet dit bij eendagskuikens gebeuren. Door te vaccineren ontstaat er bijna volledige bescherming tegen Marek. Geënte dieren verspreiden het marekvirus niet en ze kunnen in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, andere dieren niet besmetten!!!!.

Hoe kan ik enten tegen Marek?
Veel leden van de Sebrightclub enten zelf tegen Marek of broeden bij een Broederij waar de kuikens worden geënt tegen Marek. Verschillende Sebrightfokkers enten samen om kosten te besparen.
Ze komen dan met de kuikens naar een adres of iemand gaat bij verschillende fokkers langs om te enten. Voortijd worden dan afspraken gemaakt over de datum zodat er gelijktijdig wordt ingelegd.
Waar je wel rekening mee moet houden dat je de entstof binnen 2 uur nadat deze is aangemaakt moet zijn gebruikt. Nadien is de entstof niet goed meer om gebruikt te worden. Mocht u het enten willen leren ga dan naar een fokker die er ervaring mee heeft.

Als u een set Entstof wilt bestellen dan moet u deze aan mij opgeven voor 15 januari a.s.
Ik ga het dan regelen zodat u de Entstof bij mij kunt afhalen tijdens de Championshow in Nieuwegein op zaterdag 22 januari a.s.
Een setje Entstof kost € 25,00 per stuk en bestaat uit: Entstof tablet, vloeistof flesje en enkele spuitjes
Er wordt een handleiding meegeleverd.

Ik wens iedereen een gezond en voorspoedig 2011 toe.

Met de vriendelijke groeten.

Erevoorzitter, Theo Hauwert
0228-583191
06-22573290
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo