Jubileum 2017

 

Jubileumshow ter gelegenheid van 50 jaar Nederlandse Sebrightclub

Zaterdag 4 november organiseerden wij ter gelegenheid van onze 50e verjaardag een Jubileumshow. Maar liefst 257 Sebrights vertegenwoordigden een collectie dieren van Topkwaliteit. Het decor van deze dag was het Duivesportcentrum in Apeldoorn. Voor ons een bekende maar ook een fijne lokatie omdat het redelijk centraal in ons land is gelegen. En ook omdat we hier alles bij de hand hebben. Een tentoonstellingszaal met prima verlichting, de kooien en een uitstekende Horeca. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers werd het een fantastische dag, waar we buitengewoon tevreden op terugkijken.

Om 14.30 werd de show op ludieke en humoristische wijze geopend door Clubkeurmeester Klaas van der Hoek. Ook reikte hij de Hoofdereprijzen uit en huldigde hij de kampioen van de show

Clubkampioen 2017 Johannes Heddema met een zilverhaan in kooi 109 met een 1e U

Binnen korte tijd treft u op deze Website de Keurverslagen alsmede de foto’s aan.

 

En verder

Fraaiste Haan Goud Zwartgezoomd Jan de Ruijter met 1e F

Fraaiste Hen Goud Zwart gezoomd Willie Klunder met 1e U

Fraaiste Haan Zilver Zwart gezoomd Johannes Heddema met 1e U

Fraaiste Hen Zilver Zwart gezoomd Johnny Korte met 1e F

Fraaiste Haan Citroen Zwart gezoomd Jan de Ruijter met 1e F

Fraaiste Hen Citroen Zwart gezoomd Gerard Verharen met 1e F

Fraaiste Haan Geel Wit Gezoomd Jan Willem Denekamp met 1e F

Fraaiste Hen Geel Wit gezoomd Jan Willem Denekamp met 1e U

Binnen korte tijd treft u op deze Website de keuringsverslagen alsmede de foto’s aan.

 

Catalogus Jubileumshow Nederlandse Sebrightclub 2017.pdf

 

50 jaar jubileumshow Sebrightclub

Het was voor mij een bijzondere keuring daar ik het vertrouwen van de Sebright fokkers kreeg om dit mooie kleine ras op de jubileumshow te mogen keuren. Gelukkig zat het vogelgriep virus ons niet in de weg en kon de show door gaan die tot in de puntjes verzorgd was door het tentoonstellingsbestuur met als resultaat een mooi aantal ingezonden dieren. Na eerst even ruggenspraak gehouden te hebben met collega Benno Schuring, begon mijn keuring met:

Citroen zwart gezoomde hennen

31 hennen een mooie klasse die we niet vaak in deze aantallen tegen komen. Mijn algemene indruk door eerst langs de kooien te lopen was dat ik gelukkig met een mooie kwaliteit aan dieren te maken had. Het eerste dier van mijn keuring voldeed mijn inziens dan ook aan de richtlijn qua mooie citroengele kleur een mooie egale lichte grondkleur met een fraaie zoming zo was met het predicaat ZG 95 voor mij de keuring definitief begonnen. Er waren meerdere dieren die deze mooie typische ras eigenschappen hadden en hiervoor een F grondkleur en zoming kregen dit waren naar later bleek dieren van Verharen van Doorn en van Jan de Ruiter. Over het algemeen waren de meeste dieren goed van zoming , wel waren er een aantal die in de grondkleur gelijkmatiger konden. In mijn herinnering heb ik bij een vijftal hennen de opmerking gemaakt dat die wat dubbel gezoomd in de hals waren en waarvan de hals kraag ook iets afweek in kleur namelijk wat lichtgeel/oranjeachtig dit is niet meegenomen in predicaat of beoordeling maar misschien een puntje van aandacht. De purperkleurige kop, donkere bruine oogkleur en kammen waren bij de meeste dieren geen probleem. de bevedering was over het algemeen ook van een prima breedte waar de zoming zich goed op kan afteken. Een aantal diertjes waren te lang in rug en hierbij kon de staartaanzet wat breder. Een vijf tal hennetjes waren nog erg jong en scoorde hierdoor dan ook een wat lager predicaat. al met al een mooie citroen gezoomde hennen klasse met een goede kwaliteit aan dieren.

Geelwit gezoomde hanen

15 geelwit gezoomde hanen. Mijn eerste indruk hiervan was dat deze wat licht in bovenhals zijn en dat de staart zoming bij alle dieren verwaterd was, ook de grondkleur moet bij de meeste dieren egaler zijn. De stelling van een aantal dieren is nog aan de te hoge kant. Purperkleurige kopjes is bij deze kleurslag wel wat lastiger en hierin ben ik geen dier tegen gekomen die deze eigenschap bezit.

Alhoewel ik bij de geelwit gezoomde hennen er wel een paar gezien heb die de gewenste purperkleurige kop bezitten. De haan van Jan Willem Denekamp kreeg hier de eerste F dit dier liet het mooiste type zien en was ook mooi getekend in hals kraag en lichaam met een Fraai zoming ondanks dat ook hier nog wat werk te verrichtten is voor een goede staart zoming. van Haren van Doorn kreeg een tweede F met zijn haan deze was iets hoekig in de staart en werd wat hoog gedragen.

In mijn beleving was het prettige keuren met schrijver Henk Bleumink en collega keurmeesters met een goede sfeer op deze gezellige Sebright jubileum dag, ik hoop dat u als fokker ook tevreden terug kunt kijken op deze jubileum dag en tevreden bent met de behaalde resultaten van u Sebrights.

sportieve fokkersgroet, Aalt van de Streek Wezep

 

Keuring JUBILEUMSHOW NEDERLANDSE SEBRIGHTCLUB  4/11/2017

 

Vijfentwintig jaar geleden kwam ik samen met mijn ondertussen overleden vriend Maurits Van  De Velde naar Apeldoorn.  We kwamen toen heel schuchter naar al die “toppers” van de Nederlandse Sebrightclub kijken bij hun 25 jarig bestaan.  Ik herinner me het winnende goud haantje van de heer Haas nog levendig.

Ik had toen niet het minste vermoeden dat ik het genoegen zou hebben om 25 jaar later zelf de “gouden hennen” op deze show te mogen keuren.

Een jubileumshow van de Sebrightclub is een feest voor iedereen die iets met sebrights heeft.  Denk maar aan Baarlo etc…

Een prima locatie, een toffe club, prima bestuur en tentoonstellingsbestuur. Feestelijke catering van Thijs, maar vooral 257 sebrights uit Nederland en België.

De enige schaduwzijde aan dit feestgebeuren was echter het overlijden van de “Sebrightgoeroe” Kees van der Sijs.  Van deze man hebben velen onder ons de knepen van het vak geleerd. Hij gaf steeds raad wanneer gevraagd, en ook voor goede dieren kon je bij hem terecht. Bedankt Kees!

Dan nu de keuring van de goud hennen.  53 stuks van zeer goede tot topkwaliteit. Slechts enkele uitzonderingen haalden geen 93.  Drie oude dieren beten de spits af en deden het al onmiddellijk voortreffelijk. 1e ZG 95 voor Kregel!  Bij de jonge dieren vele toppers.  Niet minder dan 7 verschillende fokkers behaalden 95 of meer!  1xU97, 7xF96 en 14xZG95! Dit is bijna de helft van de ganse groep.  De onderlinge verschillen zaten echt in kleine details.  Bijna alle dieren waren zeer goed van type, staartspreiding, vleugeldracht.  Ook de grondkleur en zoming was zoals gewenst.  Enkel de kammen konden bij enkele dieren een betere kamdoorn vertonen. 

Bij de zeven best presterende fokkers toch weer de terugkerende namen van de topfokkers… Heddema 3x95, Van Pijkeren 2x95, Verheyden 1x95.  Maar dan… Brummelhuis 1x95 en 7e F96, Nederhoed 3x95 en 4e en 5e F96!  Dan Jan De Ruyter 3x95 en 2e en 3e F96!  En de winnaar Willie Klunder 1x95, 6e en 8e F96 en 1e U 97!! Proficiat aan allen!!!  Later bleek dat winnaar en de tweede dezelfde dieren waren als op de Midden Veluweshow.  Wel in omgekeerde volgorde.  Nogmaals proficiat aan al deze fokkers!

Nadien nog gezellig nagepraat en bijgedronken aan de bar en met een goed gevoel terug naar Belgiê! Veel succes voor jullie club en hopelijk tot binnen 5 jaar.

 

Roger Struyf

 

JUBILEUMSHOW 50 JAAR SEBRIGHTCLUB

 Een stukje van de Ere-voorzitter over de perfect verlopen 50-jarig Jubileumfeest. Heel graag wil ik namens alle inzenders de mensen die het georganiseerd hebben en alle medewerkers bedanken voor het vele werk dat ze er voor hebben gedaan om deze dag te doen slagen. Het duivensportcentrum is er een perfecte plek voor om dit lustrum te houden. Ik was er al zaterdagochtend om 5 over zeven, de poort was nog gesloten, maar na 5 minuten kwam Willie samen met zijn vrouw ook en hadden de sleutel van de poort van de parkeerplaats achter het verenigingsgebouw. Ik heb mijn Sebrights ingekooid en ben daarna naar de markt gegaan, waar ik iedere eerste zaterdag van de maand naar toe ga. De tentoonstellingsruimten waren goed verlicht, de paden waren niet zo ruim maar dan kwam gelukkig door het grote aantal ingescheven Sebright, 257 stuks.  In een kleine zaal stonden alle zilver zwartgezoomde en in de grotere zaal stonde de andere kleurslagen en een aantal mooie kleuren Eikenburger krielen van Ronald Vos. Hij s hier toch al jaren mee bezig om de enkelkleurige Sebright in stand te houden en verschillende kleuren te creeren en hij probeert hier ook liefhebbers voor te vinden om het ras in stand te houden.

Ik was rond half tien weer terug in de zaal en er was toen een hele mooie diavoorstelling van keurmeester Dick Hamer met wat ik gezien heb waren er heel veel dia’s van zijn keurmeestersreizen naar het Midden Oosten. Het is toch wel heel mooi om mee te maken hoe daar ter plaatste toegaat.

Ook waren er vele mooie dia’s van allerlei verschillende dieren zowel met veren en haren. Hij kon er heel mooi over vertellen over wat hij allemaal heeft gezien een meegemaakt. Als je dat ziet vraag ik mij wel af of hij nog tijd heeft om thuis te zijn. Tussendoor war er  verschillende keren tijd om koffie te drinken en bij te praten met elkaar.

Rond half een waren de keurmeesters klaar en kwamen zij weer terug naar de zaal. Tegen een uur werd de soep opgediend en hierna was er een perfect verzorgd warm en koud buffet door de heer Akkerman samen met een aantal dames. Er was ijs toe. Als wij een beoordeling konden geven aan dit jubileumdiner dan was het zeker een U met 97 punten waardn.

Rond half dries was het tijd voor de prijsuitreiking. Dit werd gedaan door keurmeester Klaas van der Hoek. Hij begon zoals iedereen hem kent eerst met een paar woorden over zijn voetbalclubje Heerenveen. Hij had zich heel goed voorbereid en bij iedere prijs, die hij uitreikte las hij eerst een klein gedichtje voor dat op de betreffende kip van toepassing was. Echt een hele mooi manier van prijzen uitreiken. De kampioen was de 257 Sebrights was een hele mooie zilver zwartgezoomde haan van Johannes Heddema met een U 97 punten. Een unieke haan, uitmuntend type en wat ik in al die jaren dat ik Sebrights fok ik nog nooit heb gezien een zilver zwartgezoomde haan met zo’n mooie brede ronde bevedering op zijn rug en brede staartveren. Johannes van harte gefeliciteerd met de 1e prijs. Er was nog een inzender die met zijn dieren een U wist te behalen en wel met een goud zwartgezoomde hen. Wie kan het eigenlijk anders zijn dan Willie Klunder. Het is als fokker niet eenvoudig aan de top te komen met een ras maar Willie lukt het al een groot aantal jaren aan de top van dit moeilijke ras te blijven. Hij heeft fraaie dieren maar hij doet er iets mee want als de keurmeester ze keurt staan ze er. Ze laten bijna altijd het fraaie type zien en uitmuntende staartspreiding. Willie van harte gefeliciteerd met je behaalde U.

Na de prijsuitreiking gingen we met z’n allen bij de dieren kijken. We kregen gelijk de catalogus, die toen al klaar was. Dit is toch een hele prestatie van de organisatie.

Ik heb eerst de zilver zwartgezoomde Sebrights bekeken, er zaten vele fraaie hennen en hanen. Waar we met allemaal meer op moeten letten en de keurmeester mag er best iets over op de beoordelingskaarten zetten, is de veerdikte. De omzoming moet echt zwart zijn en bij veel dieren, vooral bij de hennen, worden de veren te dun en zien we door de bovenste veren de onderliggende zoming van die veren. Mijn ervaring is hoe zwart de omzoming is hoe dikker de veren dan zijn en dan zie je de onderliggende omzoming bijna niet. Dit probleem is het meest zichtbaar bij de te smal gezoomde dieren in deze kleurslag. In de grote zaal stonden als eerste de goud zwartgezoomden. Heel veel fraaie dieren van type. Het onderlinge verschil van dieren wordt steeds kleiner in deze kleurslag. Alle inzenders komen steeds dichter bij elkaar qua topkwaliteit en het wordt voor de keurmeester steeds moeilijke om de beste van deze kleurslag aan te wijzen. Wat mij wel opviel in deze kleurslag is dat de lichter gekleurde dieren dan de kastanjekleurige grondkleur, die wij ensen, erg veel moeite hebben om in de staartveren een mooie complete omzoming te laten zien en vaker veel minder fraaie groenglans op de veeromzoming. De iets donderder dieren, voral die van de heer Nederhoed, hebben allemaal glans op de veren en de groene glanszwarte omzoming, maar ze hebben bijna allemaal de opmerking op de beoordeling staat niet donkerder. Als je in Duitsland op een grote show kijkt zijn alle goud zwartgezoomden iets donkerder van kleur en hebben ze allemaal veel glans op de veren. Misschien moeten we als speciaalclub er eens over nadenken om de iets donderde kleur toe te staan. Dit komt de glans en de betere omzoming van de kleurslag ten goede. In de kleurslag citroen zwartgezoomden waren er twee terechte winners. Er waren maar liefst 12 inzenden met 44 stuken van deze mooie kleurslag. We hebben ze al vele jaren niet in de kooien zien staan. Gelukkig wordt deze kleurslag door een groot aantal fokkers gefokt hetgeen de kwaliteit zeer ten goede komt. Cees van der Sijs zei altijd dat de egaliteit van de citroenkleur belangrijkers is dan de tint van de kleur. In de kooien stonden bijna allemaal mooie donkergekleurde citroen zwaartgezoomde Sebrights. Qua tupe hebben we veel voortuigang geboekt. Er zijn verschillende fokkers die er geel witgezoomd in hebben gefokt. Dit was zeer noodzakelijk wegens de smalle basis, die er was. Uit eigen ervaring weet ik dat de legkracht en de bevruchting van deze kleur erg is terug gelopen. Ik heb vorig jaar een mooi trio gekocht van Johannes en ze legden vele mooie eieren. De bevruchting was veel beter dan in mijn eigen stam. Ik heb ze ook ingekruist en ik vertrouw erop dat  ik er volgende jaar de vruchten van kan plukken. Er stond een groot ongekend aantal geel witgezoomden, 55 stuks van 10 verschillende inzenders.

Onze voorzitter ha zowel de mooiste haan als hen. Het is wel heel er jammer dat hij gaat verhuizen en op zijn balkon geen Sebrights meer kan houden. Gelukkig blijft hij wel voorzitter van de club. In deze kleurslag is er aan het type nog wel wat te verbeteren als is het de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan, mede dankzij dat Jan Willem alleen geel witgezoomden fokt en dit heel goed heeft gedaan. Hij heeft vaak terecht gewonnen in deze kleurslag. De kleur is nog te verschillend. Je kunt heel vaak aan de kleur zien wie de fokker is, je hebt fokkers die een te donkere en of te lichte gekleurde grondkleur hebben. Bij een te licht grondkleur heb je vaak te weinig contrast en vaak een erg smalle zoming om de veren. De omzoming wordt wel steeds witter, de grijze blauwe tint van de omzoming zien we bijna op geen enkele geel witgezoomde meer. Wat we wel zien is dat steeds meer hennen een mooi purperen kleurig kopje hebben. Dat we vaker zien bij de citroenkleurige hennen. Het was al half vijf geweest toen ik terug ben gegaan naar de zaal en aan de bar een glas fris heb genomen. Tegen vijf uur begonnen de meesten uit te kooien. Ik reed net op de snelweg toen ik erachter kwam dat ik nog een zilver zwartgezoomde haan van mij was vergeten uit te kooien. Deze heb ik opgehaald en toen was ik om half 8 weer thuis. Het was een hele mooie lange dag.

 

Met vriendelijke groeten,

Theo Hauwert

 

50 Jaar Ned. Sebrightclub, keurverslag van Ben Schurink

 

Wat een happening op zaterdag 4 november 2017!!

Sebrights in alle kleurslagen en in een kwaliteit en aantal, die je waarschijnlijk nergens ter wereld aantreft. Ik moest deze dag de citroenzwarte hanen en de geelwit gezoomde hennen keuren. Geen gemakkelijke opgave daar beide kleuren nog al wat kleurnuances kennen. Dit viel echter op deze show heel erg mee. Sommige dieren stonden iets te hoog of waren iets hoekig in staart. Ook mogen enkele dieren niet forser. De kopversierselen maken de kip en daar valt soms nog iets te verbeteren.

Winnaar bij de Citoenzwart gezoomde hanen werd Jan de Ruijter met een 1e F 96 op de 2e plaats Gerard Verharen met een ZG 95.

In de geelwit gezoomde hennen een mooie collectie van 40 dieren, dat komt niet zo vaak voor. Vele dieren met een mooie kleur en een prima type. De kleur is ook hier het probleem, mooi zacht geel, dan is het moeilijk de witte zoom scherp te houden of een iets donkere tint met een mooie heldere witte zoom. Het mooie ligt hier ergens tussen in. Ook blijft het bij deze kleurslag moeilijk mooie purperen kopjes er op te fokken. Maar er is al veel bereikt. Onze voorzitter Jan Willem was hier de grote winnaar met een 1e U 97 en een 3e F 96. Op de 2e plaats Gerard Verharen met de de 2e en 5e F 96. Roel Kobes bracht de 4e F 96 in. Charlotte Sweet de 6e F en Hagedoorn sloot de rij F’jes af met de 7e F 96. Ik had een fijne keuring met een goede schrijver. Na de middag bij de prijsuitreiking, bleek hoe goed de kwaliteit gemiddeld was, want de prijzen in de verschillende kleurslagen gingen naar heel veel verschillende fokkers. Degenene die nog niet aan bod kwamen kunnen zeker een beroep doen op hulp van andere leden voor goed fokmateriaal.

 

Ben Schurink

 

 

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo