Noordshow 2009

Goudzwart gezoomd hennen oud:

We beginnen met een aantal overjarige hennen. Het blijft in dit ras altijd moeilijk om met overjarige dieren  het hoogste predikaat te bereiken. Ook hier weer wat kortere staarten en smallere staartstuurveren. Ook enkele die nog niet geheel zijn doorgeruid. Gebroeders Halma en Nederhoed  nog wel met enkele ZG dieren.

Goudzwart gezoomde hanen:

In deze kleurslag een 1 ste F van Luichies. Een haan met een goed gevormde kam en fraai van type. Wel een wat donkere grondkleur voor Hollandse begrippen. Ook nog enkele F hanen van Klunder 2e en 3e F , Kregel 4e F en Heddema 5eF. Allen wel wat te fors van kam, maar met een fraaie veervorm en ZG kleur.

Goudzwart gezoomde hennen:

Bij deze hennen met een 1 ste en 2e F van Klunder, dieren met een fraaie veervorm en grondkleur. Deze hebben ook geen moeite om zich te stellen. Hier verder ook nog fraaie hennen van Kobes, Heddema, Wals en van Dijk. Het gemiddelde predikaat is hier vrij hoog, 10x F en 20x ZG van de 37 hennen.

Zilverzwart gezoomd hanen:

 In deze kleurslag 3x F. van Tjoelker 1eF, Heddema 2eF, Kobes 3e F en de rest allen ZG dieren. In deze groep is toch nog wel wat verschil te zien in veervorm en zoming. Ook nog wel wat te grove kammen en een wat smalle staartaanzet.

Zilverzwart gezoomd hennen:

Johannes Heddema toont in deze groep de mooiste dwerghoender van de Noordshow 2009. Kooi nr 2849, door de Hoofdereprijs jury verhoogd naar een U. Een hen die met type, veervorm, zoming en glans het ideaal beeld vertoont. Zo’n hen is in drie regels te beoordelen. Verder F. hennen van Luichies 4eF, Kobes 3eF en nogmaals Heddema 2eF. Hier ook nog wel wat ZG hennen die moeite hebben met staartspreiding. Verder ook hennen die te smal van bouw zijn. Je kunt het niet alleen zien, maar ook voelen als je ze uit de kooi pakt.

Citroenzwart gezoomd hanen:

Het blijft in deze groep toch moeilijk een hoog predikaat te scoren. Ze zijn  wat hoog gesteld, te vlak in rug en onregelmatig in grondkleur. De mooiste haan  met 1e ZG 95  is van Hauwert.

Citroenzwart gezoomd hennen:

Bij de hennen F dieren van Jeensma 2eF en Kobes 1eF. Met deze 17 hennen ook nog 11 ZG dieren. In deze kleur blijft het moeilijk met de staartspreiding en een egale grondkleur. Ze hebben wel een mooie veervorm.We zien hier ook dieren waarbij de staartzoming  aan de bovenzijde wat strakker en gelijkmatiger zou moeten zijn.

Geelwit gezoomd hennen oud:

We beginnen met 14 oude hennen. In deze kleurslag oud nog 2x F van Denekamp 2eF en gebr. Halma 1eF. In deze kleurslag is het nog wel mogelijk een redelijk predikaat te halen met oude dieren. In deze groep ook nog 7x ZG.. Bij de andere kleurslagen met oude dieren worden meestal de staarten te kort. Bij de Geelwit gezoomde kleurslag is dit minder.

Geelwit gezoomd hanen:

Hier een 1eF. haan van Vos met een F type, ZG egale grondkleur en zoming.Ook een ZG 95 van Denekamp, deze had een vlak stukje in de rug. Ook dieren met veel te donkere en onegale grondkleur.

Geelwit gezoomd hennen:

Hier 29 jonge hennen. F dieren van Vos 1eF, Denekamp 2eF en Kobes 3eF. Ook nog 14 ZG dieren in deze groep, met name van Denekamp, Kobes, Tjoelker en de gebr. Halma. Het verschil en de egaliteit van de grondkleur blijft hier nog steeds een probleem. Persoonlijk geef ik de voorkeur  aan een egale grondkleur. Verder is het zo als de grondkleur op de rug te licht wordt, blijft er in de borst te weinig kleur over. Het wordt dan meer grijs dan geel. Hier wel wat meer hennen die te lang van rug zijn.

Hier verder nog aandacht voor enkele algemene opmerkingen:
Het aantal staartpennen bij de hennen was soms 7-6. Staart niet compleet.  Ook meer aandacht voor de kammen van de hennen, zijn soms te hoog en afwijkend van vorm.  Komt in de nafok sterk terug. Ook viel mij op bij de hennen met geheel dubbel gevouwen kinlellen.
Echter verder hebben we in dit tentoonstellings seizoen met de Sebrights weer top dieren voorgebracht.

Proficiat aan de fokkers voor het komende seizoen

C. van der Sijs.

 

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo