Noordshow 2014

Goudzwart gezoomd

54 goudzwart gezoomde Sebrights, waarvan 4x oud. Het is in dit ras altijd moeilijk om met oude dieren een wat hoger predicaat te bereiken. Voor wat het type betreft valt het nog wel mee, maar de bevedering en glans is bij jonge dieren altijd beter. Daarna een mooie jonge F haan kort van bouw, fraaie veervorm met een mooie gelijk matige zoming en ZG kam van Klunder. Ook nog ook nog een F jonge haan van Nederhoed. Deze zijn wat donkerder van grondkleur. Verder gemiddeld wel goede predicaten, maar twee keer een G in deze groep van 15 hanen.

Bij de hennen 5 x het F predicaat en ook hier de winnende hen met een U van Willie Klunder De andere F henen van 4 bekende topfokkers. Veel verschil in type was er niet, vooral hadden zij een goede staartspreiding en fraaie veervorm, de zoming had bij enkele nog wel wat intensiever en zwarter gekund met wat meer glans. Zij hadden allen een fraaie kam. De grote grove kammen bij de goud gezoomde hanen is momenteel weer minder. Hier ook van 36 hennen maar 6 dieren met een G of lager. Ook hier wat hennen met een bleke kopkleur en moet je soms zoeken naar wat tekening op kop en in hals. Ook zou van een aantal de zoomkleur intensiever met wat meer glans mogen zijn. De veervorm is momenteel wel goed, smalle veren zie bijna niet meer. Ook met een veel te donkere grondkleur zijn er niet veel meer.

Zilverzwart gezoomd

Bij de zilverzwart gezoomde 12 hanen. In deze kleurslag blijft het moeilijk om iets te brengen wat in type en stelling vergelijkbaar is met de goudzwarte. Soms een uitschieter zoals vorig jaar met de jubileum tentoonstelling met twee hanen van Heddema die een F type en fijner van bouw waren en niet te hooggesteld. Dit was een belangrijk type verschil met de hanen van nu. Ook veel verschil in zoming nu vooral in de borst met een te zware zoming en te weinig staartaanzet. Ook de kam en kopversierselen waren aan de grove kant.

Bij de 40 hennen 4 keer een F en 15 keer ZG. Veelal met een F grondkleur, met een wat lagere staartdracht. Wel enkele met wat crème kleurige vleugeldekveren. Ook wel hennen waar men de koptekening moet zoeken. Ook mag de zoming wel wat intensiever, hij is soms meer grijs dan zwart. De 1e F hen van Tjoelker en een F van Heddema met fraaie grondkleur en mooie regelmatige zoming en veervorm. In deze grondkleur hadden de hennen wat minder moeite zich te stellen

Citroenzwart gezoomd.

In deze grondkleur 9 hanen en 9 hennen. In deze kleurslag was het predicaat F niet te verdienen. De hanen waren allen te hoog gesteld en veel te smal van bouw met te weinig borst. De koppen waren te licht en de zoming was onregelmatig. De grondkleur was nog wel regelmatig. Waar zijn die mooie forse hennen uit de stam van Hans de Geus gebleven.

De hennen hadden moeite met staartspreiding en de meeste waren ook te lang en te smal van bouw. Enkele met de mooie purper kopjes. De zoming in de staart was matig. De zoming op rug was redelijk met ZG glans. Volgens de geruchten willen enkele bekende fokkers met een nieuwe start in deze kleurslag beginnen.

Geelwit gezoomd.

In deze kleurslag 9 hanen en 11 hennen. Een oude hen met het F predicaat, met toch wel wat weinig tekening in hals en op kop. Persoonlijk heb ik er altijd moeite mee als ik tegen de veerrichting in moet strijken om te kunnen zien of nog wel wat grondkleur tekening is. Belangrijk was wel dat hij een echte witte zoming had met een F veervorm. Bij de meeste geelwit gezoomde is de zoomkleur grijswit en is de zoombreedte onregelmatige. Verder is er nogal wat verschil in grondkleur. Het is moeilijk om te zeggen wat is de juiste grondkleur. De veervorm is over het algemeen wel goed. Bij de jonge hanen nogal wat verschil in grote, enkele nogal wat fors. Een haan met een F van Tjoelker, deze had een fraaie kam en ZG veervorm een mooi eindresultaat, daar ik hoorde, dat hij het wat rustiger aan ging doen.

Samenvattend, in het goud en zilver, een fraaie collectie met de mooiste in de Europese rassen, een goudzwart gezoomde hen, een uitmuntend dier. In de andere twee kleurslagen zullen we moeten proberen wat meer eenheid te brengen.

Kees van der Sijs 

Goud zwartgezoomde haan 1F eigenaar W. Klunder

Goud zwartgezoomde hen 1U eigenaar W. Klunder

Zilver zwartgezoomde haan 1ZG95 eigenaar G. Verharen van Doorn

Zilver zwartgezoomde hen 2F eigenaar J. Heddema

Citroen zwartgezoomde haan 1ZG95 eigenaar G. Verharen van Doorn

Citroen zwartgezoomde hen 1ZG95 eigenaar J. Tjoelker

Geel witgezoomde haan 1ZG95 eigenaar R. Kobes

Geel witgezoomde hen oud 1F eigenaar J. Tjoelker

Geel witgezoomde hen (jong:2013) 1F eigenaar J. Tjoelker

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo