Noordshow 2016

 

Door ziekte van collega Jan Steenbakkers werd mij de keuring van 42 goud zwart gezoomde hennen opgedragen. Wetende een prima klasse dieren aan te treffen spendeer je extra aandacht tijdens het langslopen en bekijken van de hennen voordat de daadwerkelijke keuring begint. Zo bepaal je een bepaald ijkpunt waaraan de dieren moeten voldoen om 95 punten en hoger te kunnen scoren. Tijdens deze inspectie moeten de tophennen zich al presenteren wat in dit geval ook zo was. Twee hennen maakten mijn taak aan het einde van de keuring extra lastig doordat de verschillen zo minimaal waren welk dier de uiteindelijk eindzege mocht opeisen. Zelfs de hulp van de van dienst doende collega’s Frenken en Struyf boden geen soelaas hierin daar beide een andere keuze bepaalden.

Samen met mijn topschrijver en Sebrightkenner Dick van Dijk begonnen we aan deze mooie klus. Zoals u van mij bent gewend ga ik niet op ieder dier afzonderlijk in daar dit reeds op de beoordelingskaart is vermeld. Beginnende met het type zijn er toch nog te veel hennen die de vleugels te veel optrekken waardoor de stelling hoger lijkt dan die daadwerkelijk is. Ook in staartspreiding lieten enkele dieren punten liggen. De kopkleur is een wat urgentere punt van aandacht. We moeten trachten dieren de kweken die purper van kopkleur zijn en niet frisrood. Dan de kamvorm die in veel gevallen te smal is in de basis. De kambasis moet breed en evenwijdig naar achter lopen met een ronde korte doorn in het midden van de kam gelegen. Ook in het laatst aangehaalde punt her en der tekortkomingen.  Over de oogkleur niets dan lof, in bijna 90-100% van de gevallen was er een fraaie oogkleur te bewonderen wat eigenlijk ook voor de kinlellen het geval was. Daarentegen zijn de oren wellicht het grootste punt waarop wij moeten gaan letten. Vaak zijn deze kleurloos (te bleek) maar zeker niet wit. Daar de kwaliteit van de hennen op dit topniveau is gekomen zou een perfecte oorkleur het ultieme punt zijn van perfectie. Over het geheel genomen is de zoming van onze goud Sebright hennen heel goed te noemen. De wat bredere zoming in de borst met af en toe een dubbel gezoomde borst zien we al jaren maar daar staan veel hennen tegenover die uitstekend in de borst gezoomd zijn. Staartzoming, rugzoming en de zoming op vleugeldek in vele gevallen prima. Dan de grondkleur waar in egaliteit vrijwel niets te wensen valt om dus meer nadruk te gaan leggen op de intensiteit. Hennen die te licht zijn in de grondkleur komen niet voor maar die wat aan de donkere (warmere) kant zijn des te meer. De hanen zijn vaak nog donkerder dus daar doen de hennen het al beter maar om de exact juiste grondkleur te kweken is nog een vrome wens. De bevedering (lees ook veerbreedte) moet breed en rond zijn om zo een smalle evenwijdige zoming te kunnen creëren. Het type verbeterd enorm als het betreffende dier breed van veerstructuur is. Als laatste de pootkleur die uitstekend is waarop weinig is aan te merken.

Uiteindelijk wist de hen in kooi 2343 de benodigde 2/3 meerderheid te bemachtigen waarna door de voorzitter van de part jury de heer van Oers voor het hoogste predicaat werd afgetekend. Een sublieme hen in alle onderdelen!!! Zoals gezegd deed het als 2e geplaatste hennetje niet veel onder voor haar soortgenoot. Later bleek dat dit niet verwonderlijk was daar beide hennen uit dezelfde stal in Beekbergen hun eerste levenslicht mochten aanschouwen. Willie Klunder eiste met een derde hen zelfs plaats 3 op zodat dit weer een prestatie van formaat was. Proficiat Willie!! Mijn schrijver mocht zich na al het Beekbergse geweld op een mooie 4e plaats nestelen waar hij zichtbaar gelukkig mee was. De plaatsen 5 en 6 waren voor respectievelijk  Jan de Ruijter en de combinatie Homan beiden met F96.  Tot slot wil ik u allen een goed kweekseizoen wensen en hoop dat bovenstaand verslag u wat op weg helpt in de definitieve keuze van uw fokdieren.

 

Lommel 2016, Roberto Gatti     

 

 

 

 

Citroen Zwart gezoomd haan 1e F G. Verharen

Citroen Zwart gezoomd haan 1e F G. Verharen

 

1e F Citroen Zwart gezoomd hen J. Heddema

 

 

1 e F Goud Zwart gezoomd haan W.J.M. Klunder

1 e F Zilver Zwart gezoomd hen W.J.M. Klunder

1e F Zilver Zwart gezoomd haan   J. Heddema

ZG Geel Wit gezoomd haan G. Verharen

1e F Geel Wit gezoomd hen R. Kobes

\

 

1 e F Zilver Zwart gezoomd hen W.J.M. Klunder

 

 

 

 

 

 

 

Jaarvergadering in AKV-gebouw in Amersfoort          6-04-2024      

Jongdierendag in AKV-gebouw in Amersfoort           7-09-2024

Sponsoren

Hoveniersbedrijf Gelderland

Hoveniersbedrijf Gelderland kan uw droomtuin als geen ander voor u verwezenlijken.

Veldwijk

De grootste speciaalzaak in sportprijzen van Nederland

Harwig Installatietechniek

Harwig Installatietechniek is al 110 jaar expert op het gebied van technische installaties, die toekomstproof zijn.

Max Pijnappel

Ontwerpt websites en huisstijlen naar uw smaak.

Garvo